Tulevaisuuden tapahtumatuotanto

Tapahtuma-alaa ruopataan tässä ajassa isolla kädellä. Maailmanlaajuinen koronapandemia on pakottanut jokaisen toimijan sopeutumaan ja toiset se on ajanut pois alalta. Vuoden 2020 alusta alkoivat ajat, jotka eivät ole vielä lähelläkään loppua, elämme jatkuvassa muutoksen tilassa. Poikkeukselliset ajat ovat osoittaneet, että ala tarvitsee järjestäytymistä ja kehitys on hienosti saatu alkuun muun muassa Tapahtumateollisuus ry:n muodossa.

Maailma muuttuu jatkuvasti digitaalisempaan suuntaan, joka antaa valtavasti mahdollisuuksia sekä suunnitella, toteuttaa että kokea tapahtuma. Datan keräämisestä puhutaan paljon, mutta miksi ja miten keräämistä tulisi tehdä. Yhä enemmän digitaaliseen maailman kanssa tehtävät tapahtumat luovat uusia näkökulmia, esimerkiksi tapahtuman turvallisuuteen liittyen. Tulevaisuutta pitäisi miettiä myös siitä näkökulmasta, että tapahtumien järjestäminen olisi mahdollisimman kestävän kehityksen mukaista joka osa-alueella, esimerkiksi lähellä tuotettujen palveluiden käyttöä, ylimääräisen kuluttamisen minimointia ja koko tuotantoketjun sitouttamista näihin arvoihin.

Karelia-ammattikorkeakoulun Smart Event Managers -hanke sai alkunsa hyvin poikkeuksellisena aikana. Tänä aikana moni varmasti kysyy, että mitä mieltä on kouluttaa ihmisiä alalle, joka on pysähdyksissä, eikä varmuutta jatkosta ole. Kaiken järjen mukaan nythän tulisi pyrkiä ennemmin pois alalta kuin alalle.

Haluamme rikastuttaa elämäämme kulttuurilla, urheilulla tai esimerkiksi hengellisellä sisällöllä ja yhteisöillä. Haluamme kohdata toisiamme. Monia tapahtumia on jouduttu perumaan ja siirtämään, mutta se ei tarkoita, etteikö tapahtumia järjestettäisi heti kun siihen on mahdollisuus. Kun tapahtumien tekijöiden työ pysäytettiin, maailma jatkoi menoaan. Kun emme pääse tekemään työtämme, emme ole aistimassa hiljaisia signaaleja siitä mitä on seuraavaksi tulossa, mitä ja miten ihmiset haluavat kohdata toisiaan jatkossa ja minkä asian ääressä. Toisten kohtaaminen on tärkeää myös tapahtumien tekijöille. Samojen haasteiden kanssa kamppaillaan tahoillamme.

Karelian tarjoama tapahtumatuotannon koulutus pitää tekijöiden tiedon ja taidon tason vireessä ja tekijät verkottuneina toisiinsa, jotta voimme tarttua tapahtumien tuottamiseen heti kun sille annetaan mahdollisuus. Koulutuksen avulla tuottajilla on takataskussa viimeisimmät suunnittelun työkalut, tapahtumaturvallisuuden opit, kestävän kehityksen ajatusmalli ja muut ajankohtaiset asiat tapahtuma-alalta. Tämän mahdollistaa monialainen yhteistyö Karelia-ammattikorkeakoulun sisällä ja tiivis yhteistyö tapahtumakentällä. Olemme saaneet Euroopan sosiaalirahaston ja Etelä-Savon ELY-keskuksen tukemana mahdollisuuden nostaa Pohjois-Karjalan tapahtumatuotannon osaaminen aivan uudelle tasolle.

Smart Event Managers (SEM) on ESR-rahoitteinen kehittämishanke, jossa suunnitellaan ja pilotoidaan uusi tapahtumatuotannon koulutuskokonaisuus. Lisäksi hanke kokoaa osaajaverkostoa järjestämällä verkostoitumis- ja koulutustilaisuuksia sekä matkoja. Tapahtumatuotannon koulutuksesta tulee osa Karelia-ammattikorkeakoulun tarjontaa hankkeen jälkeen.

Toteutusaika: 1.5.2021-31.8.2023

Rahoittajat: Etelä-Savon ELY-keskus, Euroopan sosiaalirahasto, Karelia-ammattikorkeakoulu

Yhteyshenkilö: Katariina Peltonen

Nettisivut: sem.karelia.fi